Embryotransplantatie2021-02-02T15:26:26+00:00

Embryotransplantatie

We horen het steeds meer: veulens die ontstaan zijn door embryotransplantatie. Maar wat is embryotransplantatie nu eigenlijk? En waarom doen we dit? Kort gezegd wordt bij embryotransplantatie een embryo uit een merrie gespoeld en overgeplant in een andere merrie om zich hier verder te ontwikkelen.

Cyclus opvolgen

Embryotransplantatie gebeurt in verschillende stappen: allereerst wordt de donormerrie, dit is de merrie waarvan we een veulen willen, tijdens haar cyclus goed opgevolgd en bevrucht op het meest ideale tijdstip. Het is immers belangrijk om het tijdstip van de ovulatie, de eisprong, te weten zodat we 7 tot 8 dagen na de ovulatie de embryospoeling kunnen uitvoeren. Als we de merrie te vroeg spoelen kan het gebeuren dat het embryo nog niet in de baarmoeder zit maar nog in de eileider, als de spoeling te laat wordt uitgevoerd kan het embryo te groot en te kwetsbaar zijn om over te zetten.

Embryospoeling

Tijdens de embryospoeling wordt dan het embryo uit de baarmoeder van de donormerrie gespoeld. Dit gebeurt aan de hand van een dubbele katheter waarmee we steriele vloeistof in de baarmoeder kunnen laten lopen en terug laten komen door een filter. Het embryo wordt dan opgevangen in de filter. Na de spoeling wordt de filter bekeken onder een speciale microscoop op zoek naar een embryo. Indien een embryo aanwezig is, zijn er twee opties mogelijk. Het embryo kan overgeplaatst worden naar een eigen draagmerrie, of het kan opgestuurd worden naar een embryotransplantatiecentrum. Indien men kiest voor een eigen draagmerrie, is het belangrijk dat de cyclus van deze merrie synchroon loopt met die van de donormerrie, dit wil zeggen dat de eisprong bij beide merries ongeveer tegelijk heeft plaatsgevonden. Een draagmerrie mag 2 tot 3 dagen achterop lopen of 1 dag voorop in vergelijking met de donormerrie. Het inplanten van het embryo gebeurt zo steriel mogelijk waarbij we met een speciale pipet het embryo tot in de baarmoeder brengen en daar achter laten. Ongeveer 5 tot 6 dagen na de embryotransplantatie kan de draagmerrie echografisch gecontroleerd worden of ze drachtig is of niet.

Slagingskans

In ongeveer 50% van de embryospoelingen wordt een embryo gevonden, 75% van de gespoelde embryo´s leveren een dracht op. Dus de kans op een veulen na embryotransplantatie is ongeveer 37%.

Voordelen

Embryotransplantatie heeft meerdere voordelen aangezien de donormerrie zelf geen veulen hoeft te dragen. Hierdoor biedt het een mogelijkheid om van merries die in de sport lopen toch een veulen te krijgen, alsook van merries met fysieke problemen zoals een buikhernia, uierproblemen of merries die te oud of te jong zijn. Ook wanneer men meerdere veulens van eenzelfde merrie wil, is embryotransplantatie een ideale oplossing.

Wij hebben een beperkt aantal draagmerries beschikbaar. Bij vragen of interesse: aarzel niet om te bellen of een mailtje te sturen.

  • Erkend paardenartsen

  • 24/7 bereikbaar

  • Alle faciliteiten in huis